Kutlu Doğum Haftası Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in doğum gününü kutlamak amacıyla her yıl 14-20 Nisan arasında kutlanır.
Diyanet İşleri Başkanlığının 20 yılı aşkın süredir kutladığı 'Kutlu Doğum Haftası' dün gece özel bir programla başladı. Ankara Arena Spor Salonunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılımıyla resmi açılış töreni yapılan hafta, yurt içinde ve yurt dışında çeşitli etkinliklerle kutlanacak.
Kur'an tilaveti ve Salavat-ı şerifler ile başlayan gecenin açış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, dinin, bu milletin en önemli ortak bir değeri olduğunu kaydederek, "Bu millet, İslâm’ı kendine din olarak seçtikten sonra beşer olarak kendine rehber ve önderlikte değişmez yegâne örnek olarak sadece ve sadece Hz. Peygamberi kabul etmiş ve O’na olan ihtiram ve saygısını kendi üslubunca bu topraklarda yaşata gelmiştir. Çocuklara verilen isimlerde en çok O’nun ismi vardır. Birçok tören ve merasimler O’na salat ve selam getirilerek yapıla gelmiştir. Bu vatanı savunan kahramanların adı onun ismiyle anılır. O’nun hayatı her anne babanın dillerinin döndüğü kadarıyla çocuklarına öğrettikleri ilk bilgidir. Onlar bu hayatı bir ahlak ve örneklik olsun diye öğretirler" ifadelerini kullandı.
Mevlit Kandilinin yüz yıllardır her sene Kur’an tilavetleriyle, kasidelerle, mevlitlerle ve ilahilerle ihya edildiğini, Hz. Peygamberin doğduğu günün bu millet için her sıkıntıdan çıkarken milletin yeniden doğuşunu temsil ettiğini belirten Başkan Görmez’in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle;
“Milli mücadele sonucunda açılan meclisimiz Kutlu Doğum Haftasının ilk Cumasına denk getirilmiştir…”
Milli mücadelenin sonucunda açılan meclisimiz, miladi olarak Kutlu Doğum Haftasının ilk cumasına denk getirilerek bütün yurt sathında indirilen hatimlerle, okunan Buhari-i şeriflerle, icra edilen mevlid-i şeriflerle bir Cuma namazından sonra açılmıştır.
Ayrıca o yıllarda çıkarılan kanunla veladet-i Nebi ile hâkimiyet-i milliye bir kabul edilerek aynı kanunla bayram olarak ilan edilmiştir. Söz konusu kanun maddesi Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükumetinin resmi gazetesinde aynen şöyle yer almıştır:
“12 Rebiülevvel Gecesiyle Gününün Milli Bayram Addine Dair Kanun”
Madde 1- Leyle-i velâdet-i Hz. Risâlet Penahi’ye müsadif olup Türkiye’de saltanat-ı şahsiyyenin ilgasıyla hukuk-i saltanatın uhde-i millette istikrarını ve hâkimiyet-i milliyenin tesisini suret-i katiyede tespit eyleyen kararın Türkiye Büyük Millet Meclisince kabul eylediği 12 Rebiülevvel gecesi ile günü Hâkimiyet-i Milliye Bayramı addolunmuştur.
Madde 2- İşbu kanun tarih-i kabulünden muteberdir.
Madde 3- İşbu kanunun icrasına Türkiye Büyük Millet Meclisi memurdur. (Tarih: 13 Rebiülevvel 1332 ve 24 Teşrin-i evvel 1339)
“Biz bu haftayı Hz. Peygamberi anmanın yanında onu anlama, onun ahlakını öğrenme ve rehberliğini kavrama için bir vesile olarak görmekteyiz…”
Görmez, dinin ölçüsünün samimiyet olduğuna dikkati çekerek, yeniden kenetlenip ensar ve muhacir kardeşliğinin, dostluğunun yaşanması çağrısında bulundu.
Mehmet Görmez, sunuculuğunu Serdar Tuncer'in yaptığı programın kapanışında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, eşi Hayrünnisa Gül'e, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, Başbakan Yardımcıları Emrullah İşler ve Beşir Atalay'a, Danıştay Başkanı Zerin Güngör'e, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e gül verdi.
Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül de programın bitiminde vatandaşlara gül dağıttı.