Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine uygulanacak yeni ortaöğretime geçiş sistemi, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da katıldığı basın toplantısında anlatıldı.
Buna göre, bakanlığın ortaöğretime geçiş sisteminde yapacağı merkezi değerlendirmeler, orta ve uzun vadede açık uçlu soruları içerecek hale dönüştürülecek,
öğrenciler sınavlara kendi okullarında girecek,
öğretmenler ise kendi okullarının dışındaki okullarda görevlendirilecek.
Geçerli mazereti nedeniyle sınava giremeyenler için mazeret sınavı yapılacak.
Sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak.
Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek.
Ortaöğretime yerleştirmede, öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30'u ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70'inin toplamı, yerleştirme için esas puanı oluşturacak.
Yerleştirmeye esas puan, öğrencinin bir sonraki eğitim kademesinde devam edeceği okulun belirlenmesinde kullanılacak. Okul tercihleri puan esasına göre değerlendirilecek ve yerleştirmeler merkezi olarak elektronik ortamda gerçekleştirilecek.
Ortaöğretime geçiş sisteminde öğrencilerin yerleştirme esas puanlarının eşit olması durumunda, ilk olarak tercih önceliği, ardından sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı yüksekliği ve okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı göz önünde bulundurulacak.
Yeni ortaöğretime geçiş sisteminde, 2013-2014 eğitim öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi merkezi gerçekleştirilecek.
Fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersleri, merkezi değerlendirme sistemi kapsamında olacak.
Merkezi değerlendirmeler iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere yapılacak.
AVCI: KISA VADEDE MERKEZİ SİSTEM KALKIYOR
Yeni sistemin sunumunda konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yapılan değişikliğin "güncelleme" olacağının altını çizdi.
Bakan Avcı’nın konuşmasından satır başları şöyle;
"İktidara geldiğimizde kararlı ve istikrarlı bir şekilde eğitim alt yapısını güçlendireceğimizi, sınav odaklı eğitim sistemimizi okul odaklı yapacağımızı beyan ettik.
Kısa vadede merkezi sınav sistemini kaldırıyoruz. Ortada test sınavlar yerine açık uçlu klasik sınavlar yapmayı, dağıtılan tablet bilgisayarlardan yararlanmayı ve yerleştirme yapmayı planlıyoruz. Uzun vadede ise sadece eğitim-öğretim süreci değil, sosyal, sanatsal sürecin de değerlendirdiği bir yaklaşımı hayata geçirmeye çalışıyoruz.
DERSHANELER TARİH OLACAK
2013-2014 döneminden itibaren okullara alternatif olarak çıkan kurumlara artık ihtiyaç duyulmayacak.
Eğitimin bir görev değil, ağır bir sorumluluk olduğunu hatırlatmak istiyorum. Sorumluluğumuz öğrencilerimize, ülkemize ve dünyamıza karşı. Herkesin bu sorumlulukla hareket etmesi gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum.
YENİ SINAV YOK
Yeni bir sınav getirmiyoruz, yeni hiçbir sınav getirmiyoruz. Sene içinde zaten yapılan yazılı sınavlardan her dönemde birer tanesini daha kontrollü yapacağız.
YANLIŞ-DOĞRUYU GÖTÜRMEYECEK
Öğrenciler okullarında sınavlarına girecek. Yanlışlar doğruyu götürmeyecek. Yazılı sınavları denetimli ve güvenli yapmaya çalışıyoruz.
Bu yıl 8. sınıflara uygulanacak. Önümüzdeki yıl 7., 6. sınıflara uygulanacak.
YENİ GÜNCELLEME YOLDA
Eğitim çok dinamik, güncellenmesi gereken bir alan. Daha iyi, daha sağlıklı olanı yakalayabilmek için… Her şey bununla bitmiyor, önümüzdeki yıllarda yeni güncellemeler olacak.
HESAPLAMA
Yeni bir hesaplama kriteri, yöntemi getirmiyoruz. Yine böyle yapılacak. Senede bir kez yapılan SBS kaldırılıyor. Sene içinde yapılan yazılılardan bazıları denetimli hale getiriliyor.
Müfredatın tüm okullarda eşit zamanlı yürütülmesini planlıyoruz.
OKULLAR ARASINDAKİ FARK
Bütün okulların aynı seviyede olması mümkün değil. Mesleki okullarımız, anadolu okullarımız hepsi birinci lig takımıdır. Farklılıkları gideremiyoruz. Asıl olan öğretmendir. Her okulda özverili, idealist, başarılı öğretmenlerimiz vardır.
BOŞ KONTENJANLAR
Sınavla öğrenci alan okullar var, sınavsız gidilen okullar var. Sınavsız okullara giden öğrencilerin bir kısmı sınavı kazanamadığı için, büyük bir kısmı asıl tercihleri olduğu için bu okullara gidiyor. Öğrenciler sınavı kazanmadığı için bu okullara gidiyorlar şeklinde bir kampanya yürütülüyor. Boş kontenjanlar dolana kadar bu sistemi işleteceğiz.